Het was vroeg opstaan want stiekem is het nog best een eind rijden naar Auvers in Cotentin. Genoeg tijd dus om te bespreken wat we we Madame Herout van Herout Caves zouden vragen. Zij is al vanaf mijn begin een vaste waarde in het CiderCider assortiment en maakt cider voor de echte liefhebbers. Naast haar cider maakt zij ook onwijs lekkere Calvados en een Blanche, dat laatste is een Eau de Vie van cider.
Ze heeft de vorige keer genoeg indruk gemaakt want ik kon het adres in 1 keer vinden. Daar aangekomen werden we hartelijk ontvangen. Eerst even bijpraten en wat is er dan beter dan dit te doen met de gebottelde oogst 2012. Aangezien zij zelf de voorkeur geeft aan een cidre die langer gerijpt is, zijn deze flessen nog niet te koop. Waar ik zelf blij mee ben, en zij wat minder, is dat de 2012 iets frisser is dan de 2011. Ik hou ervan maar het past minder bij de typische smaak van de Cotentin regio.
Ook hebben we natuurlijk nog even de 2011 oogst geproefd, heerlijk. Wat sommige mensen lastig vinden bij deze ciders dat is de boerderij lucht. Maar zodra je de cider even door het glas laat gaan verdwijnt deze grotendeels vanzelf. En de smaak, tja daar hoef ik niet al te veel over te zetten, mooi droog met fijne bitters.
Graag wilde ik dat zij jullie uit kon leggen waarom de Contentin en haar cider zo bijzonder zijn. Daarom hebben we een interview met haar gedaan op video, zodra het af is dan komt dit uiteraard online! Na de opname zijn we nog even door de cave gelopen. Er gaat niets boven de geur van gedistilleerd op houten vaten, heerlijk! Ergens in een hoekje staat haar privé voorraad waar ze van meer dan 15 jaar oogst haar flessen heeft staan. Helaas bleven die flessen dicht, misschien de volgende keer…
Het is altijd leuk om iemand te spreken die zo gepassioneerd is over wat ze doet. Daarnaast is zij op het gebied van haar producten, verpakkingen en het werk wat zij doet voor Cotentin vooruitstrevend zonder de historie uit het oog te verliezen. Wat mij betreft een bijzonder mens! Als je in de buurt bent zeker een plek om langs te gaan.
Naast mooie ciders is dit gebied ook bekend om de D-Day landingen. Na het bezoek bij Caves Herout zijn we dus nog naar Utah Beach gereden. Het is goed om op deze bijzondere plek stil te staan bij de mensen die gevochten hebben voor onze vrijheid, merci!
Uiteraard de dag afgesloten met een typisch Frans diner. Kleine Fransje mosseltjes, een entrecote met “ sauce Normande” en als afsluiter crème brulée, heerlijk! Daarna niet te laat naar bed na deze vermoeiende dag vol met mooie indrukken. Morgen staat immers de volgende bijzondere cidre, sorry, sidre afspraak!