CiderCider vertelt je graag meer over de productie van cider en poiré

Cider productie
Cider is een alcoholische drank die ontstaat door de vergisting van appels. Cider wordt wereldwijd gedronken en geproduceerd. Het product cider kent veel variaties in smaak en soort. Er is zowel droge als zoete cider, verfijnd en toegankelijk in smaak. De appelsoorten die gebruikt worden voor cider zijn niet te vergelijken met de appels die wij eten. De appels waar cider van gemaakt wordt zijn klein en hard en onder te verdelen in vier categorieën: zoet, bitter-zoet, bitter en zuur. Cider is in de meeste gevallen een blend van verschillende appeltypen en soorten. Wilt u meer weten over de afzonderlijke producten dan kunt u dit vinden bij de productpagina’s.

Poiré
Poirés is vergelijkbaar met cider, gemaakt van peren. Deze peren zijn net als de ciderappels niet geschikt om gewoon te eten en zijn overwegend zuur. Dat maakt Poiré een frisse drank met een fruitig karakter. Bekijk hier alle Poiré.

Productieproces
De geplukte appels en peren worden tijdelijk opgeslagen zodat ze volledig kunnen rijpen en de smaken kunnen concentreren. Daarna worden ze gewassen en handmatig geïnspecteerd. Alleen de goede appels worden fijngemalen. Voor het persen van de appelpulp wordt deze een aantal uur blootgesteld aan de frisse lucht. Hierdoor komen de smaken beter vrij en het geeft ook meer kleur aan de uiteindelijke cider. Uit een ton appels wordt ongeveer 650 liter sap geperst wat vervolgens opgeslagen wordt in grote vaten.

De vaste deeltjes van de gemalen appels bezinken na verloop van tijd en zo ontstaat er een heldere sap. Vervolgens wordt het overgeheveld in een groot luchtdicht vat. Tegenwoordig wordt er naast het bekende eikenhouten vat, ook vaten van rvs of fiberglass gebruikt. Deze natuurlijke fermentatie duurt, afhankelijk van het gewenste resultaat, enkele maanden bij een lage constante temperatuur. Tijdens de fermentatie worden de suikers omgezet in alcohol, een langere gisting levert dus een drogere cider met een hoger alcoholpercentage op. Het product cider is nu ontstaan. Als de producent tevreden is met het resultaat vult hij de flessen. In de fles zorgt de tweede gisting voor de heerlijke bubbels, dit proces duurt minimaal 6 weken.

Biologisch
Er is een ruim aanbod van biologisch gecertificeerde cider die te koop zijn bij CiderCider. Keurmerken zoals het Franse keurmerk AB (Agriculture Biologique) garanderen een biologische productiemethode. Dat betekent dat er geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen worden gebruikt tijdens de teelt van de appels. Per product staat aangegeven of deze van biologische grondstoffen is gemaakt en of het gecertificeerd is.

Kwaliteitsgarantie
Voor de productie van cider zijn er een aantal keurmerken die de kwaliteit en oorspronkelijkheid van producten controleren. Een daarvan is het Europese Appellation d’Origine Protégée. CiderCider verkoopt meerdere producten die aan de strenge eisen van het keurmerk voldoen. Meer informatie daarover vindt u bij de producten.